Чланци

Upotreba tamjana u lečenju reumatskih bolesti

Tamjan je bela, smolasta masa koja je dobija iz drveta boswellia sacra. Ova vrsta bosvelija drveta jeste malo, listopadno drvo, koje dostiže visinu od 2 do 8 m. Kora ima papirastu teksturu i može se lako ukloniti. Samo drvo ima neparan broj listova koji rastu suprotno jedan od drugog duž njenih grana. Njegovi sitni cvetovi, žućkastobele boje, sastoje se od pet latica, a plod je kapsula duga oko 1 cm. Sama smola nalazi u stablu, pa je iz tog razloga neophodno zaseći koru drveta kako bi smola mogla da iscuri. Nakon toga, određeni vremenski period mora proći da bi smola dobila čvrst oblik i da bi se mogla koristiti. Stabla koja rastu na strmim padinama sama formiraju neku vrstu jastuka koji prianja uz stenu i osigurava određenu stabilnost, odnosno adekvatno podupiranje samog stabla.
Progledaj ceo članak

Upotreba đavolje kandže u lečenju reumatskih bolesti

Đavolja kandža je biljka koja raste na jugu Afrike, ali se može naći i u njenom jugozapadnom delu, na teritoriji Namibije i pustinje Kalahari. Naziv je dobila zbog svog oblika koji podseća na kandžu. Od davnina je poznata kao biljka koja služi za smirivanje upala, ali se takođe koristi i za druge vrste tegoba, poput lošeg varenja ili prehlade. Takođe ima i analgetsko dejstvo, pa se koristi i kao sredstvo protiv bolova, odnosno, smatra se da na organizam utiče isto kao ibuprofen. Budući da još uvek nije pronađen lek za artritis, naučnici teže ka tome da pronađu sredstvo koje će ublažiti simptome artritisa. Iz tog razloga se đavolja kandža koristi najviše u Nemačkoj, gde je i odobrena za lečenje zlgobnih oboljenja.
Progledaj ceo članak

Osteoartritis kolena (gonartroza)

Osteoartritis kolena (gonartroza) je tip artritisa koji nastaje trošenjem zglobnih površina kolena. Propadanjem zglobne hrskavice koja prekriva završne delove kostiju, a koja smanjuje oštrinu zglobnih pokreta uz nesmetano vršenje istih, javlja se bol koja je najizraženija prilikom ustajanja ili na početku hoda. Zbog postepenog propadanja hrskavice, vrlo često se može pojaviti zvuk škripanja i neprijatnog osećaja trenja, koji rezultira bolom čak i prilikom odmora. Početni pokreti nakon sedenja ili ležanja dovode do ukočenosti i bola, a bol počinje da se povlači nakon nekoliko minuta, ili nakon nekoliko koraka. Nakon toga, koleno se može slobodno pomerati. Stanje gonrtroze duži vremenski period može biti potpuno bezbolno – i stoga često ostaje neprimećeno.
Progledaj ceo članak

Voda u kolenu

Voda u kolenu je uobičajeni termin za stanje u kojem se višak tečnosti sakuplja oko zgloba kolena. Osteoartritis je najčešći uzrok vode u kolenu. Nakon toga, povrede su takođe čest uzrok. Uvijanje, prekomerno rastezanje, lomljenje kostiju ili direktan udarac u koleno mogu oštetiti kosti, ligamente i meniskus, što rezultira bolom i oticanjem. Takođe i mnoge druge bolesti mogu uzrokovati probleme sa kolenom, uključujući i neke bolesti koje nastaju negde drugde u telu. Na primer, to mogu biti reumatoidni artritis, infekcije, giht, burzitis, ili tumori. Iz tog razloga, voda u kolenu, sama po sebi, nije opasna – ali, može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.
Progledaj ceo članak

Bol u kuku

Zglob kuka čine dve kosti – butna kost i karlična kost. Butna kost svojom gornjom kugličnom glavom prijanja u udubljenje karlične kosti koje je anatomski prilagođeno ovom delu butne kosti. I pored mnogih veza koje ojačavaju ovaj zglob, i kapsule koja štiti zglob, veoma su česta isčašenja ovog zgloba.
Progledaj ceo članak

Bolovi u zglobovima prstiju

Zglobovi prstiju obuhvataju zglobove prstiju šake i zglobove prstiju stopala. Svi predstavljaju male zglobove koji su obložni hrskavicom koja omogućava nesmetano klizanje dva zgloba bez stvaranja trenja. Oko zglobova se nalazi kapsula koja dodatno štiti zglob i luči lubrikant za podmazivanje zglobova. Kosti prstiju se nazivaju članci (falange) i ima ih ukupno 14 na jednoj ruci odnosno 14 na jednom stopalu i isti toliki broj zglobova. Falange koje se zglobljavaju sa kostima zapešća (metakarpalne kosti) se nazivaju proksimalnim falangama, a falange koje se nalaze na donjem kraju, gde je i nokatna ploča su distalne falange. Svi prsti sem palca imaju 3 falange – proksimalnu, središnju i distalnu. Palac se sastoji samo od dve falange – proksimalne i distalne.

Kao i kod svih zglobova, i ovi zglobovi sa starenjem postaju podložniji propadanju što se manifestuje bolom kao prvom tegobom. Mnoge povrede uglavnom dovede do deformacije prstiju, što u današnje vreme predstavlja veliki socijalni problem obzirom na ogromnu pažnju usmerenu upravo na estetiku. Ručni zglob, a i sami prsti su još od davnina predstavljali simbol ženske lepote. Iako je često bol u zglobovima prstiju uzrokovan problemima u samom zglobu, takođe može nastati u tetivi, nervima ili samoj koži koja prekriva zglobove prstiju.

Progledaj ceo članak

Bol u laktu

Lakat je složeni zglob u čijem zglobljavanju učestvuju tri kosti: ramena kost (humerus), žbica i lakatna kost. Sve kosti koje učestvuju u zglobljavanju su prekrivene hrskavicom. Oko zgloba se nalazi zglobna čaura a u samom zglobu se nalaze nekoliko burzi koje smanjuju trenje prilikom pokreta. Zglobne veze (ligamenti) koji okružuju zglob imaju ulogu stabilizatora. U ovom zglobu su mogući pokreti savijanja, opružanja i rotacijski pokreti izvrtanja i uvrtanja.

Sa zadnje strane zgloba lakta, prolazi lakatni nerv koji inerviše mišiće malog prsta i polovinu mišića domalog prsta i omogućava njihovo pokretanje. Zbog te pozicije, povrede zgloba lakta mogu da poremete pokrete malog i domalog prsta zbog mogućeg oštećenja nerva.
Progledaj ceo članak

Reumatske bolesti

Reumatske bolesti su najčešće hroničnog toka i uglavnom ne ugrožavaju život direktno, ali smanjuju kvalitet života i radnu sposobnost, pa pored zdravstvenog imaju i socio-ekonomski značaj.

Za sada ne postoji jedinstvena podela reumatskih bolesti obzirom da je uzrok uglavnom nepoznat i način nastanka često nedovoljno razjašnjen. Smatra se da se osobe rode sa genetskom sklonošću koja se ispoljava nakon dejstva nekog faktora iz spoljašnje sredine (stres, virusne infekcije, loše navike u ishrani, višak kilograma…)
Progledaj ceo članak