Članci

Upotreba začina u ishrani obolelih od artritisa

Pored hrane koju pacijenti sa artritisom konzumiraju, izuzetno je važno znati koji su začini pogodni za pacijente sa zglobnim oboljenjima. Međutim, prilikom pripremanja obroka, mnogo se više pažnje posvećuje tome koji će sastojci sačinjavati jelo, od toga koji će začini biti iskorišćeni. Kao i hrana, određene vrste začina mogu pozitivno ili negativno uticati na upale. Jer, nije dovoljno samo konzumirati hranu koja ima antiinflamatorno dejstvo, ukoliko začini tu upalu pogoršavaju. Kod pacijenata sa artritisom, zglobovi postaju upaljeni, a mnogi začini inhibiraju određene upalne puteve u telu. Na primer, samo mala količina cimeta u ovsenoj kaši za doručak može da ublaži upalu, naročito ukoliko se u toku dana konzumiraju neki drugi začini sa antiinflamatornim dejstvom. Važno je eksperimentisati i unositi novine u ishranu, kako bi organizam mogao osetiti promene koje prijaju i istovremeno se na njih privikavao.
Progledaj ceo članak