Članci

Poplitealna cista, poznata i kao Bekerova cista

Poplitealna cista, poznata i kao Bekerova cista je oteklina ispunjena tečnošću koja uzrokuje grudvicu na zadnjem delu kolena, što dovodi do zategnutosti i ograničenog kretanja. U najvećem broju slučajeva, ciste nastaju zbog poremećaja unutar zgloba, kada dolazi do konstatnog trenja zbog pokreta koji se ponavljaju. U ovom slučaju, ponovljeni pokreti utiču na veću proizvodnju sinovijalne tečnosti koja postepeno puni burze (jastučiće ispunjene tečnošću čija je osnovna uloga da smanje trenje između kosti i tetive) i dovodi do njihovog širenja, stvarajući Bekerovu cistu.
Progledaj ceo članak

Burzitis

Burze su kesice ispunjene tečnošću koje deluju kao jastučići između kostiju, tetiva, zglobova i mišića. Ima ih mnogo u telu a uloga im je da amortizuju i podmazuju tačke između kostiju, tetiva i mišića oko zglobova. Burze su obložene sinovijalnim ćelijama. Sinovijalne ćelije luče tečnost koja takođe smanjuje trenje između tkiva. Ovi amortizeri i lubrikanti omogućavaju lako pokretanje zglobova.

Burzitis predstavlja zapaljenje burze. Kao i pri svakom zapaljenju, i u burzitisu se povećava količina tečnosti i stvara se otok i jaka bol pri kretanju.
Progledaj ceo članak