bol u kičmi

Bol u kičmi

Kičma se pruža od glave do karlice i u njen sastav ulaze kičmeni pršljenovi, zglobovi sa hrskavicama, ligamentima, tetivama, nervima i mišićima. Bilo koja od ovih struktura može da dovede do pojave bola. Pršljenovi su međusobno povezani hrskavičavim prstenovima (diskusima) koji amortizuju jače, iznenadne pokrete. Između svaka dva pršljena se nalazi po jedan diskus.Sa zadnje strane pršljena se nalazi trnasti nastavak (processu spinosus), dok je u sredini kičmeni kanal u kome se nalazi kičmena moždina. Kičmena moždina se sastoji od dugih nervnih puteva koji prenose osećaj za dodir, bol, temperaturu, položaj, seksualne osećaje i od puteva koji prenose komande mišićima i unutrašnjim organima. Iz kičmene moždine izlaze motorni i senzitivni korenovi koji potom grade sve živce koji se nalaze u telu. Ispod drugog slabinskog pršljena se nalazi splet nervnih korenova, tzv. konjski rep (cauda equina) .

Bol u kičmi u slabinskom području (donji deo leđa) i vratu su veoma rasprostranjeni i često su uzrok mnogih ostajanja kući i neradnih dana. Bol se najčešće javlja kod starije populacije . Radna mesta koja predstavljaju veliki rizik za pojavu ovog stanja su ona koja uključuju podizanje, savijanje tela, okretanje, dohvatanje visoko postavljenih objekata. I pored velikog bola koji se javlja, većina stanja prolazi sama od sebe, uz upotrebu lekova protiv bolova.

Koji su uzroci bola u predelu kičme?

Kao što je navedeno, povreda bilo koje strukture koje grade kičmu mogu da se ispolje bolom u predelu kičme. Povreda može biti zbog napora, zdravstvenog stanja,lošeg držanja ili dugog stajanja.

1. Napor – Bolovi u leđima obično potiču od naprezanja, napetosti ili povrede. Česti uzroci bolova u leđima su:

 • Napeti mišići ili ligamenti,
 • dugotrajni grč u mišiću,
 • povrede,
 • prelomi ili padovi na leđa

Aktivnosti koje mogu dovesti do napetosti ili grčeva uključuju: neispravno podizanje teških predmeta sa poda, oštar, brz ili nespretan pokret i mnogi drugi.

2. Problemi u nekim delovima kičme – mnogi problemi koji remete normalnu građu kičme mogu da dovedu do bola. Neki od njih su:

 • Problemi u nekim delovima kičme – mnogi problemi koji remete normalnu građu kičme mogu da dovedu do bola. Neki od njih su:
 • Diskus hernija – diskus hernija je pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora kičme, pri čemu može doći do uklještenja nervnog korena.
 • Išijas – Išijas je skup tegoba koje nastaju usled nagnječenja jednog od pet krsnih korenova živaca koji spajanjem zajedno čine išijadični živac. Javlja se u donjem delu leđa, zadnjici ili različitim delovima nogu i stopala. Nastaje usled opterećenja kičme težinom pa se često viđa kod trudnica.
 • Spondiloza – dugotrajna degeneracija zgloba kičme. Kao svaka artroza, karakteriše se stvaranjem koštanih izraštaja – osteofita koji mogu da vrše pritisak na kičmenu moždinu.
 • Nepravilan položaj kičme – kifoza ili skolioza
 • Osteoporoza – Kosti, uključujući i pršljenove kičme, postaju krhke i porozne, što dovodi do lakšeg preloma.

3. Pokreti i položaj – Bol u leđima može takođe biti rezultat nekih svakodnevnih aktivnosti ili lošeg držanja.

4. Drugi uzroci – Razni tumori koji rastu u blizini živaca mogu da dovedu do bola u predelu kičme, upala nerva, infekcija kičme i sl.

Simptomi:

Bol koja se javi u donjem delu leđa, vratnom i grudnom delu obično pogađa meko tkivo na sredini kičme ili se može javiti pored kičme bez širenja u ruke, oko grudi ili niz noge, uglavnom ne zahteva hirurški tretman.

Bol koji se širi iz kičme u ekstremitete ili zid grudnog koša podrazumeva prignječenje nerava u kičmi koji zahtevaju hirurško lečenje ako se situacija ne popravi u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja lekovima protiv bolova.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnostičko testiranje je obično neophodno samo kada je bol prisutna više od dve nedelje i ne prolazi nakon kućnog tretmana. Ako se bol širi u ekstremitete ili oko grudnog koša, važno je isključiti osnovne uzroke kao što je neotkrivena povreda diskusa ili stanja koja mogu biti opasna po život (infarkt srca i ruptura aorte se nekada manifestuju jakim bolom između lopatica). Ako su simptomi uporni, lekar može da odredi sledeća ispitivanja:

 • Rendgen – Rentgenski snimak leđa ne koristi kod većine pacijenata koji imaju bol u leđima jer daje malo informacija. Ovaj snimak ne pokazuje herniju diska niti spinalnu stenozu. Može biti koristan kod pacijenata čiji simptomi ukazuju na prelom.
 • Magnetna rezonanca – Dijagnostički test koji proizvodi trodimenzionalne slike delova tela pomoću moćnih magneta i računarske tehnologije. MRI mogu prikazati kičmenu moždinu, nervne korene i okolna područja, kao i degeneraciju i tumore. Ako se doda kontrast on može biti dovoljno osetljiv da detektuje upalne procese kao što su infekcije i nove prelome koji mogu biti uzrok pritiska na nerv i koji rezultuju bolom.

Kako se leči bol u leđima?

Većina akutnih bolova u leđima prolazi sama od sebe, nakon mirovanja. Međutim, svaka osoba je različita i jedinstvena pa ni oporavak nije kod svih isti, a bol u leđima je složeno stanje.

Za akutnu bol u leđima, lekovi protiv bolova bez recepta i korišćenje toplote mogu biti sve što vam treba. Odmaranje u krevetu nije preporučljivo.

Nastavite svoje aktivnosti onoliko koliko možete tolerisati. Pokušajte laku aktivnost, kao što je hodanje ili aktivnosti svakodnevnog života. Zaustavite aktivnost koja povećava bol, ali ne izbegavajte aktivnost iz straha od bola. Ako kućni tretmani ne funkcionišu nakon nekoliko nedelja, vaš lekar može predložiti jače lekove ili druge terapije.

Fizikalna terapija

Fizioterapeut može primeniti različite tretmane, kao što su grejanje, ultrazvuk, električna stimulacija ili tehnike opuštanja mišića leđa i mekih tkiva kako bi se smanjila bol.Kako se bol poboljšava, terapeut vas može naučiti vežbama kako biste povećali fleksibilnost, ojačali leđa i trbušne mišiće i poboljšali držanje. Redovna upotreba ovih tehnika može pomoći da se bol ne vrati.

Hirurški tretman

Malom broju ljudi će biti potrebna operacija. Ako imate nepopustljiv bol u leđima uzrokovan pritiskom na nerv, možete imati koristi od operacije. U suprotnom, operacija je obično rezervisana za bol u vezi sa strukturnim problemima, kao što je sužavanje kičme (spinalna stenoza) ili hernija diska, koja nije reagovala na drugu terapiju.