bol u vratu i ramenima

Bol u vratu i ramenu

Bol u vratu je čest problem koji pogađa najčešće odrasle osobe u nekom trenutku njihovog života. Bol u vratu može zahvatiti samo vrat i ramena, ili se može prenositi niz ruku. Uglavnom je reč o tupom bolu. Određeni znaci i simptomi, kao što su ukočenost ili slabost mišića u ruci, mogu pomoći u određivanju uzroka bola u vratu.

Koji su mogući uzroci bola u vratu i ramenu?

Uzrok može biti vezan za životni stil (sedenje, spavanje na neudobnom jastuku, loše držanje zbog slabosti mišića i sl.), za povredu ili vezano za neko oboljenje (artritis, fibromijalgija i sl. ), nekada čak i oboljenja centralnog nervnog sistema.

    1. Ukočeni mišići vrata – Mogu se javiti ili zbog zanimanja osobe ili zbog lošeg držanja, dugog sedenja tokom vožnje. Zbog dugotrajnog opterećenja vratnih mišića i mišića ramena, dolazi do umora tih mišića. Ako se ne obrati pažnja na ovaj umor i kratkotrajnu bol, bol može zadobiti hroničan oblik koji podrazumeva stalnoprisutnu bol koju mogu isprovocirati i male stari – npr visoko uzglavlje za jastuk.
    1. Istrošeni zglobovi – vremenom kako osoba stari pršljenovi gube fleksibilnost i elastičnost. To može prouzrokovati stanja koja dovode do bola u predelu vrata i ramena.
    1. Povrede– Često se nakon saobraćajne nesreće javi bol u vratu zbog istezanja mišića vrata. Prilikom naglog zaustavljanja glava po inerciji ide prvo napred pa unazad. Zbog naglog trzaja su česta istegnuća i bolovi u vratu.
    1. Bolesti i pritisak na živac – U reumatoidnom artritisu se često javlja bol u vratu zbog zahvaćenosti zglobova kičmenih pršljenova. Takođe, ako postoji neki pritisak na nerv u samom izlasku kroz pršljen bilo zbog nekih urođenih ili stečenih deformiteta, javlja se bol u vratu.

Koji su simptomi i znaci bola u vratu?

Bol koji se često pogoršava ako dugo držite glavu na jednom mestu, kao što je vožnja ili rad na kompjuteru, stezanje mišića i grčevi, smanjena sposobnost okretanja glave i glavobolja su neki od čestih simptoma.

Kada se treba javiti lekaru?

Trebalo bi se odmah obratiti lekaru ako je bol u vratu posledica povrede, kao što je nesreća na motoru, saobraćajna nezgoda ili pad.

Ako je u pitanju: Ozbiljan bol, ako traje nekoliko dana bez olakšanja, širi se duž ruke ili noge, prati ga glavobolja, ukočenost, slabost ili peckanje, obavezno se javiti lekaru.

Kako sprečiti bol u vratu?

Većina bolova u vratu je povezana sa lošim držanjem u kombinaciji sa starenjem. Neke jednostavne promene u dnevnoj rutini mogu pomoći.

Neke od njih su sledeće:

Ako putujete na velike udaljenosti ili radite dugo na svom kompjuteru, ustajte, krećite se i protegnete vrat i ramena.Podesite sto, stolicu i kompjuter tako da monitor bude u visini očiju. Kolena treba da budu nešto niža od kukova. Koristiti naslone za stolicu. Izbegavajte stavljanje telefona između uva i ramena kada govorite. Umesto toga koristite slušalice ili spikerfon. Izbegavajte nošenje teških torbi sa trakama preko ramena. Spavanje u dobroj poziciji je bitno zbog rasterećenja mišića vrata.