bol u skocnom zglobu

Bol u skočnom zglobu

Skočni zglob je složeni zglob u čijem zglobljavanju učestvuju tri kosti. Formiraju ga golenjača, lišnjača i skočna kost . Na donjem okrajku golenjače se nalazi unutrašnji zglob, dok se na donjem okrajku lišnjače nalazi spoljšnji zglob. Ove kosti povezane su nizom ligamenata. Skočni zglob omogućava da se stopalo savije nagore i nadole kao i sa jedne na drugu stranu. Skočni zglob je veoma važan zglob jer pre svega nosi težinu čitavog tela. Funkcionalnost i elastičnost skočnom zglobu daje spoljašnji zglob, dok mu stabilnost pruža unutrašnji zglob zajedno sa deltoidnim ligamentom.


Ligamenti spoljašnje strane zgloba sprečavaju izvrtanje dok ligamenti unutrašnje strane zgloba pomažu u ograničavanju kretanja u skočnom zglobu.

Obzirom da skočni zglob izdržava težinu čitavog tela, a pritom i trpi pritisak prilikom trčanja, doskoka, šutiranja, neretko se jave i bolovi u ovom zglobu. Različiti uzroci mogu dovesti do toga, neke osoba može da spreči, a na neke ne može da se utiče.

Koji su mogući uzroci bola u predelu zglobova?

Povreda bilo koje kosti zgloba, ligamenata ili tetiva i nekoliko tipova artritisa može izazvati bol u skočnom zglobu. Najčešći uzroci bola u zglobu su:

  • Upala Ahilove tetive – najčešće nastaje nakon prekomerne upotrebe tetive i prevelikog opterećenja. Sa ovim se najčešće susreću profesionalni sportisti ili rekreativci. Simptomi tendinitisa odnosno upale tetiva su: uporni bolovi koji mogu trajati ili se povremeno vraćati čak i kada tetiva nije bila izložena naporima, blaga otečenost zgloba, ukočenost zgloba praćena bolovima, neosetljivost zgloba ili peckanje unutar zgloba, bolnost zgloba ili područja koje okružuje zglob.
  • Pucanje ahilove tetive – povreda koja zahvata zadnji deo skočnog zgloba. Najčešće se dešava kod osoba koje se bave rekreativno sportom ali može da se desi svakom.
  • Odvajanje tetive od kosti (avulzioni prelom)
  • Prelom kosti koja učestvuje u zglobljavanju.
  • Bursitis – upala malih kesica koje služe kao amortizeri u samom zglobu
  • Giht – bolest koja nastaje zbog taloženja soli mokraćne kiseline u zglobovima
  • Artroza – stanje koje se karakteriše propadanjem zgloba
  • Reumatoidni artritis – upalno stanje zglobova
  • Reaktivni artritis – Reaktivni artritis je bol u zglobovima i otok izazvan infekcijom u drugom delu tela – najčešće u crevu, genitalijama ili iz urinarnog trakta.

Bolovi u skočnom zglobu većinom su posledica nespretnog doskoka, međutim mogu se pojaviti i prilikom nespretnog koraka ili ustajanja nakon dugotrajnog sedenja. Neretko se događa da osobe nakon dugotrajnog sedenja osete probadajuću bol u skočnog zglobu.

Kako se dijagnostikuje bol u zglobu?

Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa bolesnikom i pregledom lekara. Razgovorom dobijamo i informacije i o drugim tegobama koje nam mogu pomoći u određivanju uzroka bola u zglobu. Pregledom lekara, lekar utvrđuje da li je u pitanju povreda – ako je povreda biće pomodrelo, otečeno, bolno ili se bol javlja samo u određenim pokretima ili neki drugi uzrok. Pored ovoga, koristi se i rendgensko snimanje, magnetna rezonanca, ultrazvuk zgloba.

Kako se leči bol u zglobu?

Lečenje u mnogome zavisi od samog uzroka. U nekim slučajevima je dovoljno odmaranje u kučnim uslovima, dok u drugim je neophodno ležanje u bolnici, odlazak na rehabilitaciju i uzimanje nekih lekova.

Lečenje obuhvata opšte mere i upotrebu lekova.

Opšte mere se najviše tiču povređene osobe. One podrazumevaju RICE proceduru – mirovanje, hlađenje, imobilizaciju zavojem ili ortozom i podizanje noge uspravno kako bi otok splaso.

Od lekova se mogu koristiti lekovi koji ublažavaju ili otklanjaju bol. Ako je u pitanju upala, koristiti i protivupalne lekove. Nakon oporavka, fizikalna medicina će pomoći da se povrati normalna funkcija zgloba.