Da li hronična bolest može da ugrozi brak i uživanje u seksu?

Da li hronična bolest može da ugrozi brak i uživanje u seksu?

Bez obzira koliko je vaš brak dobar, hronična bolest poput reumatske može izazvati napetost između vas i partnera. Postoje praktični koraci koje bračni partneri mogu preduzeti kako bolest ne bi bila krivac za njihov razvod:


Delite informacije

Osoba sa artritisom treba da obavesti partnera, da mu da tačne informacije o svojoj bolesti i da pronađe grupe za podršku kojima može da se pridruži ili da zajedno odu.

Budite saosećajni

Ako su bračni partneri previše brižni, partner koji boluje od artritisa može da se oseća poniženo ili nemoćno. Na primer, supruga pokušava da se oporavi od operacije kolena, a njen muž je konstantno prati da negde ne padne. Njihovi ciljevi se na taj način sukobljavaju. U tom slučaju, najbolje je potražiti pomoć stručnog lica poput bračnog terapeuta ili grupu za podršku osobama sa hroničnim bolestima.

Obezbedite obostranu brigu

Potrebna je stalna komunikacija među partnerima kako bi se pronašli načini šta svaki pojedinac može da uradi. Da bi se izbegla ljutnja, uputite partneru direktne zahteve kada vam nešto treba.

Napravite pauzu

Ako partner sa artritisom zahteva veću brigu, važno je da partner koji brine o njemu dobije predah. Koristite sve dostupne pružaoce usluga,
ako je moguće. Ili ako imate neke članove porodice koji mogu da vam pomognu nekoliko sati dnevno, iskoristite ih. Na taj način bračni drug će uspeti bar malo da odmori.

Budite seksualno aktivni

Nedostatak ili nekvalitetan san zbog bolova smanjuju želju za seksom. Hronični bolovi smanjuju uživanje u seksu i direktno ograničavaju broj pozicija koje par može isprobati. Ima li rešenja? Razgovorajte o seksu sa svojim partnerom/partnerkom, sa svojim lekarom, psihologom, psihijatrom. Pitajte strucnjake za pozicije u kojima necete osecati bol. Istraživanja su pokazala da su ljudi sa reumatskim problemima koji često imaju seksualne odnose srećniji, te da su zadovoljniji sa svojim životom. Nasuprot tome, oni koji se retko upuštaju u seks često pate od psiholoških problema kao što su nemir, napetost i depresija.