Roditeljstvo je “težak posao”, čak i za zdravu osobu

Roditeljstvo je “težak posao”, čak i za zdravu osobu

Roditeljstvo znači da morate biti na raspolaganju deci,na neki način, 24 sata dnevno sedam dana u nedelji. Reumatske bolesti poput reumatoidnog artritisa mogu otežati brigu o deci. Ipak, ne dozvolite da vam bol koji vam priređuje hronicna bolest oduzme uživanje u roditeljstvu. Promjene koje se desavaju kod vas zbog bolesti, dete može, ukoliko mu ne date prave i istinite informacije, shvatiti i osetiti kao zanemarivanje, odbacivanje ili kaznu.


Koristite ove savete da bi pomogli sebi da ostanete isti roditelj kao i pre dijagnoze bolesti:

Igrajte se sa svojom decom

Roditelji sa reumatoidnim artritisom, možda neće biti u mogućnosti da se bave nekim sportom poput košarke, fudbala… ali provođenje slobodnog vremena sa decom povezaće vas. Bitno je da prilagodite aktivnosti vašim mogućnostima: igrajte društvene igre, prošetajte ili idite u bioskop sa svojom decom.

Budite iskreni o svojoj bolesti

Skrivanje bolesti stvara osećaj sramote kod vas. Važno je da budete iskreni i da kažete svojoj deci da ste bolesni i da lekari pokušavaju učiniti sve da vam pomognu. Bolje je da im kažete istinu nego da oni „načuju“ svašta iz razgovora odraslih. U takvim situacijama neće razumeti pravilno, a i čuće stvari koje „nisu za njih“ ili su izrečene na neprikladan način. Ako deca ne dobiju ublaženo i pristupačno objašnjenje situacije, oni će sami izvoditi uznemirujuće, neistinite zaključke. Važno je pokazati svojoj deci kako se nosite sa bolešću – na taj način učiće i vaša deca ukoliko im se u budućnosti nešto slično dogodi.

Vaspitavajte decu

Dobro roditeljstvo nema nikakve veze sa fizičkim zdravljem. I dalje možete biti dobar roditelj čak i ako se borite sa fizičkim bolom koji osećate. Dobri roditelji komuniciraju, savetuju, podučavaju i vaspitavaju svoju decu.

Dajte prioritet svom životu

Fokusirajte se na ono što vam je zaista važno u životu. Sačuvajte energiju za ono što možete učiniti. Definišite kako treba da izgleda vaša uloga roditelja da biste ostvarili ciljeve.

Ostanite pozitivni

Kada imate artritis, stav prema bolesti je najvažniji faktor u održavanju zdravog odnosa sa vašom decom. Ako vas bolest pobedi, vaša deca će se takođe osećati poraženo.