Kako pozitivno misliti o sebi

Kako pozitivno misliti o sebi

Pre uspostavljanja dijagnoze reumatske bolesti imali ste jedno mišljenje o sebi, nakon dijagnoze počinjete da se suočavate sa fizičkim ograničenjima, hroničnim bolom, što će vas naterati da počnete da menjate svoje planove za budućnost i stvoriti vam neku drugu sliku o sebi.

Mišljenje o sebi utiče na to koliko ćemo imati samopoštovanja

Istraživanja potvrđuju da ljudi sa artritisom imaju negativne promene. Studije pokazuju da žene sa reumatoidnim artritisom imaju niže samopoštovanje, lošiju sliku o sebi, nezadovoljnije su svojim telom u poređenju sa zdravim ženama.


Reumatska bolest može da utiče na vaš spoljašnji izgled

Mnogi pojedinci doživljavaju promene u obliku prstiju, stopala i drugih zglobova; povećanje ili gubitak težine; I poteškoće u hodanju. Smanjuje se snaga tela, smanjuje se fleksibilnost zglobova, vidljive su promene u izgledu i obliku tela što navodi ljude sa reumatoidnim artritisom da počnu da se stide da izlaze u javnost. Osećaju se neprivlačnim za svoju okolinu, čak i inferiorno, a naročito žene koje se više ne uklapaju u definiciju lepote prikazanu u medijima. Svaka promena vašeg tela i samopercepcija može biti emocionalno uznemirujuća, a u nekim slučajevima može dovesti do anksioznosti i depresije.
Ako vaša bolest, bol i frustracije pokrenu anksioznost ili depresiju, potrebno je da potražite stručnu pomoći. Razgovarajte sa kliničkim psihologom, psihijatrom ili socijalnim radnikom sa stručnim znanjem u oblasti hroničnih bolesti.

Kako izgraditi pozitivno mišljenje o sebi:

 • Cenite sebe kao celinu, a ne na osnovu svojih delova. Ne definišite se svojom bolešću. Možda imate ograničenja u svom fizičkom funkcionisanju, ali nemojte da namećete ta ograničenja čitavom vašem biću.
 • Usredsredite se i razvijajte svoje sposobnosti kako biste mogli da se osećate dobro u vezi sa stvarima koje možete da uradite.
 • Nemojte preterano generalizovati. Ako postoji nešto što ne možete da uradite zbog vaše bolesti, nemojte zaključiti da ste kao osoba neuspešni.
 • Posvetite se svom telu na pozitivan način. Upravljajte svojom težinom; budite fizički aktivni.
 • Postavite izazovne, ali realne ciljeve koji su povezani sa vašim snovima, vrednostima ili emocijama.
 • Nemojte svoju pažnju preterano fokusirati na bolest
  • Čitajte, gledajte filmove, uživajte u hobijima.
  • Prihvatite svoja osećanja. Ako ih poričete, poričete sebe.
  • Iznesite probleme ljudima u koje imate poverenja: partneru, prijatelju ili kolegi. Okružite se osobama koje vas podržavaju, poštuju i ohrabruju.