Kako uspešno živeti i pored reumatske dijagnoze

Kako uspešno živeti i pored reumatske dijagnoze

Uspostavljanje normalnog života i pored postojanja reumatske bolesti podrazumeva više od pridrzavanja lekarskih saveta. Ako ste voljni da radite na tome, ove navika će obezbediti da uspešno živite:


Saznajte sve što možete o svojoj bolesti- Znanje je moć

Pročitajte sve što možete i pronađite pouzdane vesti i informacije (online ili offline); saznajte gde se u vašoj okolini održavaju časovi vežbi; i postavite mnoga pitanja – vašem lekaru, fizioterapeutu i drugim zdravstvenim radnicima.

Obratite pažnju na svoje emocije

Život sa hroničnim reumatskim oboljenjem povećava vaše šanse za razvoj depresije. Znakovi upozorenja uključuju stalan umor, probleme pri donošenju odluka, poremećeni san i bezvoljnost. Da biste se suočili sa depresijom, potražite pomoć porodice i prijatelja koji će podići vaše raspoloženje i pomoći vam da ostanete aktivni.

Neka vaši lekari budu vaši prijatelj

Pobrinite se da provodite dovoljno vremena sa svojim lekaromima i pričajte sa njima o mogućnostima lečenja. Umesto da odgovore na svoja pitanja tražite na internetu, potražite ih uživo kod lekara. Razgovarajte o načinima kako da poboljšate svoje funkcionisanje, kako da postanete aktivniji ili da smanjite stres. Nemojte se stideti da razgovarate sa svojim lekarom o bilo čemu, uključujući i priznanje kada niste sledili baš svaki njegov savet.

Preduzmite akcije

Prirodno je biti uplašen i uznemiren nakon dijagnoze reumatoidnog artritisa ili sličnog obolenja. Ali oni koji uspešno žive sa hroničnim bolestima prihvataju da je njihova dijagnoza tu i brzo počnu da razmišljaju o tome kako da prilagode svoje živote novonastaloj situaciji. Proverite šta ćete možda morati da promenite (bilo da su to aktivnosti, ishrana, vežbanje ili nivo stresa). Napravite planove sa svojim lekarima i stručnjacima iz drugih oblasti i zapišite ih. Razgovarajte sa porodicom i prijateljima o promenama koje ćete morati da uradite. Pustite druge da znaju vaše planove da bi vam pomogli da ga se pridržavate.

Promenite sebe

Ne morate da odustanete od života koji ste imali pre nego što vam je dijagnostikovana bolest, ali ćete možda morati da napravite neke promene.
Nije iznenađujuće čuti da su najuspešniji pacijenti oni koji su napravili promene, kao što su više vežbanja, gubitak težine i konzumiranje više hranljivih obroka. Prepoznajte svoju odgovornost – i sposobnost – da bolje vodite računa o sebi kako biste živeli zdravije. Uverite se da su vaši ciljevi realni, čak i ako sada uključuju samo male korake. Zamolite porodicu i prijatelje da vam pomognu da napravite zdrave promene.