zimzelen

Upotreba zimzeleni u lečenju reumatskih bolesti

Ova zeljasta biljka poznata po svom žbunastom izgledu i bogatim, ljubičastim cvetovima, dugo vremena se gajila isključivo kao ukrasna biljka. U dalekoj prošlosti bila je simbol prijateljstva , čednosti i besmrtnosti. Tokom srednjeg veka često se mogla videti na pogubljenjima jer je simbolisala dušu osuđenika. U hrišćanstvu predstavlja simbol nevinog stradanja Isusa Hrista. Svoju široku primenu u medicini dobija dosta kasnije, kada su otkrivena lekovita svojstva ove biljke.

Izgled i poreklo

Zimzelen izgledom podseća na manji žbun koji može narasti do 40 centimetara. Tokom cele godine ima jajolike listove tamno zelene i cvetove ljubičaste ili modro plave boje. Cvetovi se javljaju u rano proleće i lagano razvijaju sve do leta. U najvećem broju slučajeva se radi o cvetu bez mirisa ali postoji vrsta zimzelena koju krase beli cvetovi i koja ima izuzetno prijatan i blag miris. Zimzelen se uglavnom može naći na tlu centralne i južne Evrope, na Balkanu, u Portugaliji, Francuskoj, Holandiji, na Kavkazu i u Turskoj. Najbolje uspeva na vlažnom, ali se često može naći i na suvom zemljištu. Često raste uz žbunove ili uz drveće i karakterističan je za livade i šume, najčešće hrastove i bukove. Vrlo često se gaji i u vrtovima jer zbog svog brzog širenja izgleda poput tepiha. Iz tog razloga zimzelen zovu i pokrivačem tla.

Lekovita svojstva

Zimzelen je u 16.veku donet iz Afrike na tlo Evrope, sa ciljem da se ova biljka iskoristi za sprečavanje krvarenja i kao sredstvo za jačanje. U početku su se samo koristili listovi i to uglavnom za pripremanje čaja, tako što su se brali pre nego što izrastu cvetovi, a zatim sušili na toplom vazduhu ali u hladu. Često se od listova pravio i prah koji je korišćen za jačanje organizma. Kada je otkriveno da i cvetovi mogu poslužiti za lečenje, počelo je njihovo korišćenje, pa se cvetovi ubiru uglavnom dok su još uvek mladi i takođe se najčešće koriste za pripremanje čaja.

Zimzelen se koristi za povećanje cirkulacije krvi u mozgu, povećanje mentalne produktivnosti, sprečavanje problema sa pamćenjem i koncentracijom, i sprečavanje ranog starenja moždanih ćelija. Takođe se koristi i za lečenje dijareje, visokog krvnog pritiska, upale grla, otoka (upale), zubobolje i edema. Vrlo često se koristi i za zarastanje rana. Sastojak u zimzelenu koja se zove vinkamin služi za stvaranje kompleksa koji se zove vinpocetin a koji se koristi kao dodatak ishrani.

Zizmelen kao lek za zglobna oboljenja

Zimzelen deluje kao novi antiinflamatorni agens koji se može koristiti za lečenje različitih inflamatornih stanja. Takođe ima i analgetsko dejstvo, pa može pomoći bolnim zglobovima, dok istovremeno smanjuje upalu. Međutim, za razliku od drugih biljaka koje se uglavnom konzumiraju u vidu čajeva ili kroz ishranu, zimzelen najveći uticaj ima na zglobove kao eterično ulje. Pre svega, u kombinaciji sa drugim biljkama smiruje upalu i olakšava pokretljivost.