Napici za obolele od artritisa

Napici za obolele od artritisa

Iako se mnogo više pažnje posvećuje hrani koju bi pacijenti sa artritisom trebalo da kozumiraju, podjednaku ulogu igraju i napici. Čitavom organizmu je izuzetno važno šta pijemo i o kojim se količinama radi. Međutim, kada se govori o zglobnim oboljenjima, postoje određene vrste napitaka o čijim bi se dnevnim unosima morala obratiti posebna pažnja. Pacijenti koji boluju od artritisa moraju unositi čak duplo više vode u organizam od osobe koja ovo oboljenje nema. Međutim, šta bi pored vode pacijetni sa artritisom trebalo da konzumiraju?

Na prvom mestu je čaj i to, pre svega, zeleni čaj. Čaj je jedno od najistraživanijih pića kada je u pitanju njegova korist za pacijente sa artritisom. Zeleni, crni i beli čajevi su bogati polifenolima – jedinjenjima iz biljaka koja imaju jake anti-inflamatorne efekte. Najviše nivoe polifenola ćete naći u zelenim i belim čajevima. Zeleni čaj se generalno smatra najkorisnijim jer je njegov aktivni sastojak polifenol poznat kao epigalokatehin 3-galat (EGCG). Kada je reč o antioksidativnoj aktivnosti, pokazalo se da je EGCG čak 100 puta jači od vitamina C i E. Istraživanja su pokazala da takođe pomaže u očuvanju hrskavice i kostiju, iako nema široko rasprostranjenih kontrolnih ispitivanja kod ljudi sa artritisom.

Pored čaja, istraživanja pokazuju da i kafa ima antioksidativne polifenole. Druga istraživanja sugerišu da kafa može imati i zaštitni efekat protiv gihta. Sa druge strane, mišljenja su podeljena u pogledu uticaja kafe na povećani rizik od osteoporoze ili reumatioidnog artritisa. Neke studije smatraju da kafa povećava rizik, a neke studije da nema nikakvog uticaja na telo u pogledu zglobnih oboljenja. Ipak, pacijetni koji boluju od artritisa ne bi trebalo da konzumiraju više od dve šolje dnevno jer previše kofeina može uticati na bolove u zglobovima.

Takođe, identična pravila važe i za mleko. Istraživanja sprovođena između pacijenata sa artritisom koji konzumiraju mleko i pacijenata koji to ne čine, pokazala su da nema nikakve razlike, odnosno, da mleko ne utiče na napredovanje bolesti. Ipak, u nekoliko slučajeva se pokazalo da pacijenti koji konzmiraju mleko imaju blaže simptome. U tom slučaju, mleko je itekako poželjan napitak, ali se preporučuje ono sa manjim procentom mlečne masti.

Sveže ceđeni sokovi, naročito pomorandža, paradajz, šargarepa i ananas sadrže velike količine vitamina C koji predstavlja antioksidant i eliminiše slobodne radikale koji dovode do upala. Na taj način se ublažavaju simptomi osteoartritisa, artritisa i reumatoidnog artritisa.

Crno vino ima sastojak zvan resveratrol, koji ima anti-inflamatorne efekte. Istraživanja su pokazala da je konzumacija vina povezana sa smanjenim rizikom od osteoartritsa kolena, a umerena konzumacija alkohola je takođe povezana sa smanjenim rizikom od reumatoidnog artritisa. Opšta preporuka je jedno piće dnevno (alkohola) za žene, dva za muškarce. Sva količina preko proporučene izaziva pro-inflamatorni efekat.

Na kraju – čarobni eliksir – voda. Napitak koji bi trebalo konzumirati češće i koji je neophodan pacijentima sa zglobnim oboljenjima jer omogućava hidrataciju koja je veoma važna. Pre svega, za pravilan rad zglobova neophodna je tečnost jer smanjuje trenje i sprečava upalne procese. Iz tog razloga konzumacija vode je jako važna i preporučuje se čak dva puta veći unos vode u organizam za pacijente za oboljenjima zglobova.