Konzumacija povrća u ishrani obolelih od artritisa

Konzumacija povrća u ishrani obolelih od artritisa

Kod pacijenata sa artritisom, konzumacija povća je veoma važna. Povrće je bogato antioksidantima i drugim hranljivim sastojcima koji štite od oštećenja ćelija i manjeg zapaljenja u celom telu, uključujući i zglobove. Naravno, kao i kod drugih vrsta hrane, ključ je u raznolikosti, odnosno u činjenici da nije dobro fokusirati se samo na određenu vrstu povrća, već konzumirati više vrsta ili praviti kombinacije.

Svi stručnjaci jednoglasno preporučuju zeleno lisnato povrće kao što su brokoli, spanać, kelj i blitva su prepuni antioksidanata kao što su vitamini A, C i K, koji štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Ove namirnice su takođe bogate kalcijumom koji čuva kosti. Ovo povrće u sebi sadrži i prirodno jedinjenje zvano sulforapfan. Istraživanja pokazuju da sulforafan blokira inflamatorni proces i može usporiti oštećenje hrskavice kod osteoartritisa.

Nasuprot zelenom, tu je i narandžasto i crveno povrće. Svoju boju dobijaju zahvaljujući karotenoidima kao što je beta-kriptoksantin. Ovi biljni pigmenti nalaze se u slatkom krompiru, šargarepi, i crvenoj paprici i čine ih pravim antioksidantima. Neka istraživanja sugerišu da hrana bogate beta-kriptoksantinom može smanjiti rizik od razvoja reumatiodinog artritisa i drugih inflamatornih stanja. Pored crvene paprike, zelena paprika takođe igra veliku ulogu u sprečavanju nastanka upalih stanja u zglobovima a unos preporučene količine u toku dana ( 75 mg za žene i 90 mg za muškarce) može smanjiti rizik od nastanka oseoartritisa kolena.

Luk, bilo da je crni, beli i ili praziluk je takođe povrće koje se preporpučuje kod zglobnih oboljenja. Luk je bogat tipom antioksidansa koji se zove kvercetin. Istraživači istražuju potencijalnu sposobnost kvercetina da ublaži inflamaciju kod bolesti kao što je reumatoidni artritis. Luk takođe sadrži jedinjenje koje se zove dialil-disulfid, koje može smanjiti enzime koji oštećuju hrskavicu.

Masline i maslinovo ulje mogu biti veoma važni kod upalnih procesa. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži jedinjenje oleokantal, prirodno antiinflamatorno sredstvo koje ima svojstva slična nesetroidnom antiinflamatornom leku ibuprofenu.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi pacijetni sa artritisom trebalo da izbegavaju povrće poput paradajza, plavog patlidžana, krompira i ljutih papričica. Ovo povrće u sebi sadrži jedinjenje solanin koje može pogoršati stanje artritisa. Međutim, postoje i stručnjaci koji smatraju da konzumacija ovog povrća ne pogoršava upalna stanja ali da bi svaki pacijent sam morao da proceni da li se njegovo stanje pogoršava nakon konzumacije ovog povrća. Takođe se i preporučuje kuvanje povrća na pari kako bi svi hranljivi sastojci ostali unutar njega.