osteoartritis kolena

Osteoartritis kolena (gonartroza)

Osteoartritis kolena (gonartroza) je tip artritisa koji nastaje trošenjem zglobnih površina kolena. Propadanjem zglobne hrskavice koja prekriva završne delove kostiju, a koja smanjuje oštrinu zglobnih pokreta uz nesmetano vršenje istih, javlja se bol koja je najizraženija prilikom ustajanja ili na početku hoda. Zbog postepenog propadanja hrskavice, vrlo često se može pojaviti zvuk škripanja i neprijatnog osećaja trenja, koji rezultira bolom čak i prilikom odmora. Početni pokreti nakon sedenja ili ležanja dovode do ukočenosti i bola, a bol počinje da se povlači nakon nekoliko minuta, ili nakon nekoliko koraka. Nakon toga, koleno se može slobodno pomerati. Stanje gonrtroze duži vremenski period može biti potpuno bezbolno – i stoga često ostaje neprimećeno.

U većini slučajeva, prvi simptom gonartroze je bol u kolenu – što znači da je jedina mogućnost – umanjivanje bola. Gonartroza je sastavi deo procesa starenja i uglavnom je pristutan kod starjih osoba. Međutim, gonartroza ne mora nužno biti bolest starijih, već postoji niz drugih faktora koji utiču na nastanak i razvoj ove bolesti. U tom slučaju možemo govoriti o dva tipa gonatroze:

  • primarni, koji se povezuje sa naslednim faktorima, odnosno genetskom predispozicijom. U ovakvim slučajevima gonartroza se javlja nakon 40.godine i to kod pacijenata kod kojih su prisutni i drugi vidovi artritisa;
  • sekundarni, koji se odnosni na stečene uzroke, poput povrede (mehaničke ili sportske), gojaznosti i slično.

Kako bolest napreduje, bol postaje sve veća i učestalija. Bol u kolenu postaje intenzivnija, posebno kada su kolena izložena stresu kroz sport ili prilikom kretanja stepenicama. Iz tog razloga pacijenti često izbegavaju da se kreću kako ne bi izazvali veću bol, što je kontraproduktivno jer bez kretanja nema ni cirkulisanja krvi u predelu ošetećene hrskavice, Ako je oštećenje hrskavice dovoljno ozbiljno da kosti počnu da se trljaju jedna o drugu, moguće je da se zglob može upaliti. U tom slučaju dolazi do oticanja zgloba, a površina oko njega poprima crvenkastu boju i istovremeno biva topla na dodir.

U slučaju trajnog ili bola u kolenu koji se javlja s vremena na vreme, neophodno je konsultovati lekara-specijalistu koji će na adekvatan način postaviti dijagnozu. Pouzdana dijagnoza se obično postavlja rendgenskim snimcima područja zahvaćenih bolom; u slučaju osteoartritisa kolena, znatnije oštećenje hrskavice se može uočiti rendgenskim snimcima. Međutim, teško je uočiti rendgenom propadanje hrskavice u početnoj fazi, kada još uvek nije došlo do potpunog oštećenja. U takvim situacijama, lekari generalno obavljaju kompjuterizovanu tomografiju (CT) ili magnetnu rezonancu (MRI).

Osteoarthritis kolena, nažalost, ne može se izlečiti, zbog čega se tretman uglavnom fokusira na ublažavanje bola i usporavanje napredovanja bolesti. Neke od terapija uključuju program mršavljenja, promenu navika kako bi se smanjio pritisak koji se vrši na kolena, propisivanje lekova, program fizioterapeutskih vežbi i upotreba ortopedskih proizvoda. Elastična zaštita za kolena oslobađa zglob pritiska, dok toplotni tretmani često ublažavaju bol. Pored toga, antiinflamatorni i lekovi protiv bolova se koriste za sprečavanje upala i smanjenje nivoa bola. Određene vrste sportova,poput plivanja i vožnje bicikla, kao i specifične vežbe i metode fizioterapije poboljšavaju pokretljivost i jačaju mišiće. Neophodno je izbegavati sportove koji zahtevaju naprezanje zglobova, poput tenisa, fudbala i džoginga.

Operacija često postaje neophodna ako navedene vrste lečenja ne daju rezultate. Postoje procedure za izgradnju sekundarnog tkiva hrskavice u kolenu. To može smanjiti nelagodnost – a u nekim slučajevima i eliminisati bol. Međutim, izdržljivost nove hrskavice nije tako velika kao kod stare hrskavice.