poplitealna cista bekerova cista

Poplitealna cista, poznata i kao Bekerova cista

Poplitealna cista, poznata i kao Bekerova cista je oteklina ispunjena tečnošću koja uzrokuje grudvicu na zadnjem delu kolena, što dovodi do zategnutosti i ograničenog kretanja. U najvećem broju slučajeva, ciste nastaju zbog poremećaja unutar zgloba, kada dolazi do konstatnog trenja zbog pokreta koji se ponavljaju. U ovom slučaju, ponovljeni pokreti utiču na veću proizvodnju sinovijalne tečnosti koja postepeno puni burze (jastučiće ispunjene tečnošću čija je osnovna uloga da smanje trenje između kosti i tetive) i dovodi do njihovog širenja, stvarajući Bekerovu cistu.

Karakteristična je za ljude koji se bave određenim sportovim, poput tenisa, trčanja, bacanja koplja i slično. Ciste mogu biti nepoznatog uzroka, ili povezane sa oboljenjima zglobova, poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, sinovitisa i drugih oboljenja. U tim slučajevima neophodno je lečiti sam uzrok nastanka Bekerove ciste kako bi se sprečilo njeno ponovno pojavljivanje.

Simptomi Bekerove ciste su:

  • otok u zatkolenoj jami;
  • jaki bolovi;
  • nakupljanje tečnosti u kolenom delu;
  • trobloflebitis (zbog čega se vrlo često Bekerova cista pre postavljanja dijagnoze meša sa krvnim uruškom);
  • otežano ispravljanje i savijanje kolena;
  • modrice na kolenu ukoliko dođe do pucanja ciste.

Neophodno je da lekar proveri sam otok, kako bi utvrdio da li se radi o cisti. Ukoliko je u pitanju mala cista, vrlo često će obolelo koleno uporediti sa zdravim kako bi utvrdio u kom se pravcu razvija. Ukoliko se radi o cisti koja se razvija veoma brzo ili kod pacijenta izaziva jaku bol ili groznicu, lekar može preporučiti ultrazvuk ili MRI kako bi se, nakon dobijenih rezultata, mogli preduzeti dalji koraci u lečenju.

Na prvom mestu se preporučuje mirovanje i svođenje fizičke aktivnosti na minimum kao i rashlađivanje upalnog mesta. Pored toga, fizikalna terapija, elektroterapija, kao i terapija laserima i magnetima su često korišćeni načini za lečenje Bekerove ciste. Jedna od procedura koja se primenjuje ukoliko pacijent trpi veliku bol je punkcija, koja podrazumeva ulazak iglom u područje ciste i izvlačenje tečnosti. Prilikom kretanja se preporučuje nošenje elastičnog poveza koji bi trebalo da poveća pritisak na samu cistu. Na kraju, ukoliko nijedna od ovih metoda lečenja ne daje nikakve rezultate, predlaže se hirurška intervencija.