voda u kolenu

Voda u kolenu

Voda u kolenu je uobičajeni termin za stanje u kojem se višak tečnosti sakuplja oko zgloba kolena. Osteoartritis je najčešći uzrok vode u kolenu. Nakon toga, povrede su takođe čest uzrok. Uvijanje, prekomerno rastezanje, lomljenje kostiju ili direktan udarac u koleno mogu oštetiti kosti, ligamente i meniskus, što rezultira bolom i oticanjem. Takođe i mnoge druge bolesti mogu uzrokovati probleme sa kolenom, uključujući i neke bolesti koje nastaju negde drugde u telu. Na primer, to mogu biti reumatoidni artritis, infekcije, giht, burzitis, ili tumori. Iz tog razloga, voda u kolenu, sama po sebi, nije opasna – ali, može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Simptomi vode u kolenu su:

  • otok, gde je koža oko čašice natečena u odnosu na drugo koleno;
  • ukočenost, što dovodi do smanjenog kretanja, nogu je teško potpuno saviti ili ispraviti. U zavisnosti od uzroka, može se primetiti i nestabilnost i pucketanje kolena;
  • bol koja može da varira od blage do teške, u zavisnosti od uzroka.

Neophodno je posetiti lekara ako je koleno jako otečeno ili postoje simptomi infekcije kao što su groznica, crvenilo ili kada koleno postaje toplo na dodir. Naročito je važno posetiti lekara ukoliko se voda u kolenu pojavila a pacijent nije imao povredu ili bilo koje zglobno oboljenje. Lekar može koristiti različite metoda za utvrđivanje postojanja vode u kolenu:

  • rendgen, kako bi se otkrile dislocirane i slomljene kosti, a u nekim slučajevima i artritis;
  • ultrazvuk – još jedan test za detekciju abnormalnosti kostiju, ligamenata i tetiva;
  • magnetna rezonanca – najbolji test snimanja za abnormalnosti mekih tkiva, uključujući i tetive, ligamente i hrskavicu;
  • aspiracija zgloba – kada lekar koristi iglu da izvuče tečnost iz kolena, testirajući je na prisustvo krvi, bakterija i slično.

Na koji će se način lečiti voda u kolenu, zavisi od uzroka koji je uticao na njeno stvaranje. U najvećem broju slučajeva koriste se lekovi – kortikosteroidi, koji se takođe mogu ubrizgavati u zglob. Takođe, preporučuje se fizikalna terapija artrocenteza, kada lekar koristi iglu da izvadi tečnost iz zgloba. Ovo pomaže u ublažavanju bola i pritiska. Na kraju, moguća je i zamena zglobova u slučajevima teškog osteoartritisa kada zglob kolena može biti zamenjen radi ublažavanja bola i poboljšanja funkcije.