bol u kuku

Bol u kuku

Zglob kuka čine dve kosti – butna kost i karlična kost. Butna kost svojom gornjom kugličnom glavom prijanja u udubljenje karlične kosti koje je anatomski prilagođeno ovom delu butne kosti. I pored mnogih veza koje ojačavaju ovaj zglob, i kapsule koja štiti zglob, veoma su česta isčašenja ovog zgloba.

Bol u kuku se danas veoma često sreće i može se javiti kako kod mlađih tako i kod starijih. Bol u kuku se može javiti zbog promena u samom zglobu kuka ili zbog oštećenja struktura u okolini zgloba kao što su mišići, ligamenti, tetive, burze i druga. Bolovi koji potiču zbog promena u samom zglobu kuka najčešće se javljaju sa unutrašnje strane, više ka preponi, dok se bolovi nastali zbog oštećenja mekotkivnih struktura javlja u gornjem delu butine i spoljašnjem delu sedalnog mišića.

Kada se treba javiti lekaru?

Uglavnom se bol može tolerisati i zalečiti u kućnim uslovima. Međutim, nekada je potrebno mišljenje lekara. Mišljenje je neophodno ako bol traje duže od dve nedelje i ne prestaje na upotrebu lekova protiv bolova. Zatim,ukoliko ste imali pad ili povredu kuka, ukoliko se bol pogoršava, takođe je neophodno javiti se lekaru. Ukoliko postoji poteškoća sa svakodnevnim aktivnostima, na primer hodanje, penjanje uz stepenice ili naginjanje napred dok sedite osećate se grozničavo ili loše, ili gubite težinu, treba se javiti lekaru.

Koji su najčešći uzroci?

  • steoartritis (degeneracija zgloba),
  • burzitis (zapaljenje burzi u okolini zgloba) – Burze su male kesice ispunjene sluzavom tečnošću koje imaju ulogu da smanje trenje. U okolini zgloba kuka nalaze se dve velike burze koje se najčešće i upale: trohanterična burza, koja obavija veliki trohanter butne kosti i iliopsoas burza, koja se nalazi sa preponske strane kuka.Burzitis je termin koji označava zapaljenje ovih kesica što se manifestuje bolom, otokom i smanjenom pokretljivošću zgloba kuka. Najčešće je uzrokovan prekomernim trenjem.Osnovni simptom burzitisa je bol u kuku, koji se obično pojačava noću ili pri dugom hodanju i trčanju.
  • sakroiliitis (bol koji primarno potiče iz sakroilijačnih zglobova) – Bol poreklom iz sakroilijačnog zgloba često zrači u donji deo leđa, kuk, glutealnu regiju i nogu. Faktori koji provociraju sakroilijačni bol su produženo stajanje, povećano opterećenje jedne u odnosu na drugu nogu, penjanje uz stepenice, trčanje i produženi korak,spondiloartropatije.
  • iliotibijalni bolni sindrom (bol na spoljašnjoj strani natkolenice, odnosno duž iliotibijalne trake koja je zategnuta između kuka i kolena). Iliotibijalni bolni sindrom je bol koji se primarno javlja na donjem delu natkolenice, iznad spoljašnje strane kolena, ali i na spoljašnjoj strani kuka, a ponekad i duž čitave spoljašnje strane natkolenice.
  • trohanterični bolni sindrom (bol u spoljašnjem delu kuka uzrokovan oštećenjem mišićnih pripoja na velikom trohanteru butne kosti) – Trohanterični bolni sindrom je bol u predelu velikog trohantera butne kosti, koji nastaje kao posledica oštećenja mekotkivnih struktura u okolini velikog trohantera: mišića,tetiva, fascija i burzi. Usled dugotrajnog hodanja ili trčanja, dolazi do trenja i posledičnog oštećenja okolnih mišića, tetiva i fascija, što uzrokuje trohanterični bolni sindrom.Osnovni simptom je duboki, tupi ili žareći bol u spoljašnjem delovima kuka i glutealne regije, sa zračenjem duž spoljašnje strane natkolenice, a ponekad i potkolenice. Bol se pojačava pri ležanju na oboleloj strani, dužem stajanju, ustajanju iz sedećeg položaja, sedenju sa prekrštenom obolelom nogom, penjanju uz stepenice, kao i za vreme fizičkih aktivnosti (trčanje, duže hodanje).
  • piriformni sindrom (bol u predelu sedalnog mišića i kuka koja nastaje kao posledica spazma piriformnog mišića).

Kako se postavlja dijagnoza bola u kuku?

Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa bolesnikom i pregledom lekara. Razgovorom dobijamo i informacije o drugim tegobama koje nam mogu pomoći u određivanju uzroka bola u predelu zgloba kuka. Pregledom lekar će utvrditi pokretljivost zgloba kuka i da li postoji specifično javljanje bola prilikom nekog pokreta. Međutim, za postavljanje dijagnoze će biti potrebni dodatni postupci kao što je rendgenski snimak, skener ili retko magnetna rezonanca.

Kako se leči bol u kuku?

Lečenje bola u kuku zavisi od preciznog uzroka bola. Tretmani mogu da obuhvatati odmor, mršavljenje, hlađenje i protiv upalne lekove. Za lokalnu upalu, ponekad se koristi injekcija kortizona (steroida) da bi se smirila upala. Ako postoji infekcija, koriste se antibiotici.

Kakva je prognoza lečenja?

Prognoza zavisi od vrste povrede. Ukoliko je u pitanju blaga povreda, najčešće se završava ozdravljenjem, dok se kod težih povreda nikada ne povrati stara funkcija zgloba kuka.

Da li je moguće sprečiti bol u kuku?

Moguće je izbegavanjem rizičnih stvari koje bi mogle da dovedu do preloma ili neke druge povrede kuka.